Vitajte na stránkach www.printovemedia.sk

Legenda o káve obrázok 1
Legenda o káve

Príbeh kávy sa začína v Afrike, v najjužnejšom výbežku Arabského polostrova, v malom Jemenskom prístave na brehu Červeného mora.

Podľa legendy kávu objavil etiópsky pastier, ktorý si všimol, že jeho kozy požierajú plody kávovníka a ich následné správanie je divné. Kozy boli aktívnejšie a veľa vydržali. Pastier sám teda „čerešne“ okúsil a zistil, že sú celkom chutné a zbavujú ho únavy. Od tých čias sa káva začala postupne konzumovať v širšom meradle.


Dlhá cesta
Káva sa z Etiópie postupne dostala do Turecka, kde z nej začali variť nápoj nazývaný qahwa. Nefermentované semená boli pod prísnou kontrolou Arabov, ktorí na ňu mali monopol - arabika. Okolo roku 1650 moslimský pútnik Baba Budan vyviezol prvé semená do južnej Indie, kde ich začal pestovať. Káve sa tam darilo a dnešný „potomok“ Babovej kávy predstavuje približne tretinu indickej produkcie. Holanďania začali tieto semená pestovať na Jáve, kde sa pestujú dodnes. Jávska káva sa stala v Európe druhou najznámejšou a najpredávanejšou kávou po Moche. Nakoľko vlastnosti Jávskej a Etiópskej kávy boli rozdielne, ich miešaním vznikla výnimočná a vyvážená káva. Prvá komerčná kávová zmes - moka java, ktorá sa v rôznych obmenách robí dodnes, má vysokú obľubu.

Luxusná káva
Potrebujete: 15 g kávy, 15 g cukru, 50 ml whisky, 30 ml smotany na šľahanie. Príprava: Cukor pokvapkajte s vodou a pripravte z neho svetlý karamel, ktorý nalejte do šálky z varného skla. V naberačke nahrejte nad ohňom whisky a zapáľte. Ešte horiacu liehovinu nalejte na karamel a následne prilejte vopred pripravenú kávu. Nápoj je možné obohatiť aj šľahačkou.

Legenda o káve obrázok 2

Ostrá káva s korením
Potrebujete: 150 ml silnej kávy, 2 cl ginu, 1 kocka cukru, štipka čerstvých mletých klinčekov, škorice, zázvoru a postrúhanej pomarančovej kôry, na ozdobu lyžica šľahačky a vanilkový cukor. Príprava: Do šálky vložte kocku cukru a pokropte ju ginom. Pridajte pomleté koreniny - klinček, škorica, zázvor a postrúhanú pomarančovú kôru. Všetko zalejte horúcou silnou kávou. Po premiešaní môžete nápoj ozdobiť šľahačkou a vanilkovým cukrom.

Delikatesa so zmrzlinou
Potrebujete: 500 ml silnej kávy, 80 ml Fernetu, 80 ml vaječného likéru, 120 ml vanilkovej zmrzliny, 120 ml šľahačky, lyžica postrúhanej horkej čokolády, drvený ľad. Príprava: Na dno štyroch pohárov vložte podrvený ľad, ktorý zalejte rovnomerne oboma liehovinami. Ďalej pridajte do každého pohára po jednej veľkej lyžici zmrzliny a zalejte vychladenou kávou. Nápoj ozdobte šľahačkou a posypte horkou postrúhanou čokoládou.

Exotika pre labužníkov
500 ml silnej kávy, 150 ml sladkej smotany, 3 klinčeky, 6 malých kúskov celej škorice, cukor a hnedý rum podľa chuti. Príprava: Najprv pripravte silnú kávu, ktorú v kanvici okoreňte klinčekmi a škoricou. Nápoj nalejte do štyroch šálok, do ktorých podľa chuti pridajte cukor a hnedý rum. Na záver vrch ozdobte šľahačku.

späť
Tvorba www stránok: www.nainternete.sk