Vitajte na stránkach www.printovemedia.sk

Efektná kuchyňa obrázok 1
Efektná kuchyňa

Kuchynská linka má byť dokonalá nielen z estetického hľadiska, ale aj po stránke účelnosti. Dôležitá je jej kvalita a povrchová úprava - vzhľadom na nepriaznivý vplyv vyššej vlhkosti a teploty priestorov, v ktorých sa nachádza, no podstatná je aj jej ergonómia a vnútorné vybavenie.

Výzor kuchynskej linky výrazne ovplyvňuje vzhľad kuchyne. Variácií na tému tvar kuchynskej linky je veľa. Jej usporiadanie závisí od toho, ako chcete zoradiť jednotlivé funkčné zóny - skladovanie potravín, varné a umývacie centrum, pracovnú plochu. Práve tvar a dĺžka trasy, ktorú pri tom musíte prekonať, hovorí o tom, či je usporiadanie optimálne.  

Dispozičné riešenie
Lineárna zostava kuchynskej linky sa ideálne uplatní predovšetkým v úzkych miestnostiach. Optimálna dĺžka funkčných zón v poradí chladnička – drez – varné centrum je 300 až 360 cm. Pokiaľ je priestor kuchyne dostatočne široký, dve lineárne linky oproti sebe ponúkajú efektívne využitie. Praktické je aj usporiadanie kuchynskej linky v tvare L. Takýto tvar je vhodný aj pre malé kuchyne. Už pri rozmeroch miestnosti 2,5 x 3 metre je možné umiestniť do rozovretej časti L aj malý jedálenský stôl. Usporiadanie kuchynských pracovísk do tvaru U predpokladá, že sa medzi nimi „nenabeháte“. Pri tejto dispozícii je pravdepodobné, že aspoň jedno rameno linky bude prechádzať popod okno. V súčasnosti, keď sa v modernej architektúre uprednostňuje otvorená dispozícia obytných priestorov,  sú v praxi obľúbené kuchynské ostrovčeky. Jedná sa o pevne zabudovanú pracovnú plochu, stojacu voľne v priestore, ktorá nemá so zvyškom kuchyne žiadne prepojenie. Toto riešenie láka nielen efektným vzhľadom, ale ponúka aj dobré možnosti využitia.

Efektná kuchyňa obrázok 2

Komfort pri práci
Samotné rozvrhnutie kuchynskej linky by malo vyhovovať všetkým zásadám a pravidlám modernej kuchynskej ergonómie. V súčasnosti sa od štandardných rozmerov ustupuje a uprednostňujú sa individuálne požiadavky. Pohodlné miesto na prípravu jedál poskytuje už pracovná plocha s dĺžkou osemdesiat centimetrov. V jej blízkosti alebo pod ňou by sa mali nachádzať zásuvkové skrinky s kuchynskými pomôckami. Ak plánujete využívať pracovnú plochu zároveň ako odkladaciu, vtedy si doprajte podľa priestorových možností väčšiu dĺžku a zároveň rozšírte aj jej hĺbku. Štandardných šesťdesiat centimetrov môžete rozšíriť o desať až tridsať centimetrov, čím získate väčší komfort pri práci. V prípade, že ste sa rozhodli pre hlbšiu pracovnú plochu, to umožní umiestnenie multifunkčného žľabu v zadnej časti pracovnej dosky. K dokonalému pohodliu prispeje aj vhodne zvolená výška pracovnej plochy - tú si prispôsobte podľa telesnej výšky. Štandardom je 85 až 95 cm, osobám nad 180 cm ulahodí výška 100 až 105 cm. Bežnou záležitosťou v moderných kuchyniach je napríklad aj umiestnenie rúry na pečenie vo výške úrovne očí.

FOTO: DESIGN HOUSE

späť
Tvorba www stránok: www.nainternete.sk