Vitajte na stránkach www.printovemedia.sk

Chutné osvieženie obrázok 1
Chutné osvieženie

Najrýchlejší a najpohodlnejší spôsob, ako nahradiť nedostatok vitamínov, enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov v organizme je konzumácia čerstvých zeleninových štiav.

Vo všeobecnosti platí, že aj pár gramov zeleniny denne prinesie ľudskému organizmu svoj osoh, no optimálna dávka je okolo štyristo gramov. Zelenina neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol. Ako vzácny zdroj vitamínov, enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov by v jedálničku nemala chýbať ani v zimných mesiacoch. Čerstvé zeleninové šťavy majú na organizmus okrem významnej výživovej hodnoty aj blahodarné detoxikačné účinky. Zeleninové šťavy z bežných zelenín získate za pár minút jednoducho, spracovaním v kuchynskom elektrickom odšťavovači.  

Nápoj ako liek
Najbohatším zdrojom provitamínu A - karoténu je surová mrkva. Obsahuje aj hodne vitamínu B, C, D, E a K. Z minerálnych látok obsahuje organicky viazaný vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síru. Mrkvová šťava je účinným prostriedkom prevencie chorôb - zvyšuje odolnosť organizmu. Je základnou zložkou mnohých lahodných miešaných nápojov. Karotén obsahuje žlté farbivo, ktoré sa počas pitia mrkvovej šťavy dostáva aj do kože a sfarbuje ju do žlta. Je to len prechodný, neškodný jav, ktorý po čase samovoľne mizne. Pre svoj obsah vitamínov, enzýmov a minerálnych látok je mrkvová šťava odporúčaná aj počas gravidity, kedy by sa jej malo piť väčšie množstvo. Priaznivý vplyv surovej mrkvovej šťavy je zrejmý aj na kožné, žalúdočné a očné problémy. Mrkvovú šťavu je možné kombinovať aj so šťavami z inej zeleniny. Brokolica je bohatá zvlášť na vitamín C, vitamíny skupiny B, E a provitamín A. Jej protirakovinový účinok sa pripisuje enzýmom a stopovému prvku – selénu, ktoré brokolica vo vysokej miere obsahuje.

Chutné osvieženie obrázok 2

Miešané šťavy
Mrkva, zeler, petržlen a špenát sú bohaté na draslík. Tieto zeleniny sú zásadotvorné, preto rýchlo neutralizujú prekyslenie žalúdočnej šťavy, ako aj celého organizmu - odstraňujú jednu z hlavných príčin vzniku civilizačných chorôb. Petržlen obsahuje aj vápnik, fosfor, horčík, mangán a vitamín C. V kombinácii s mrkvovou šťavou, alebo v zmesi so šalátovou, špenátovou a zelerovou šťavou, má aj močopudné účinky a napomáha liečiť obličkové problémy, očné choroby a menštruačné poruchy. Napriek tomu, že červená repa obsahuje len malé množstvo železa, je pokladaná za výborný krvotvorný prostriedok. Obsahuje provitamín A a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok okrem železa obsahuje aj draslík, horčík, síru a fosfor. Zbavuje organizmus toxických látok, je účinným prostriedkom proti chudokrvnosti, menštruačným poruchám, vysokému krvnému tlaku, reumatizmu a klimakterickým ťažkostiam. Výborne chutí v kombinácii s inými šťavami. Šťava zo zemiakov obsahuje škrob, sacharidy, bielkoviny a vlákninu, ktorá podporuje trávenie. No aj na vitamíny je zemiak bohatý - obsahuje vitamín C, B1, B2, B3 a B6. Z minerálov a stopových prvkov sú to predovšetkým vápnik, síra, horčík, draslík, jód a železo.

Zelené nápoje
Zelené listy listovej zeleniny sú extrémne bohaté na chlorofyl, železo a iné minerály. Jedná sa o látky podobné ľudskému hemoglobínu. Hlávkový šalát, žerucha, kel, čakanka, rímsky šalát, červený a zelený listový šalát sú pre ľudské telo výborným zdrojom oxidujúcich enzýmov. Šťava z listovej zeleniny je často odporúčaná vo väčších množstvách anemickým ľuďom na zvýšenie hladiny hemoglobínu v tele a ľuďom, ktorí trpia cukrovkou. Pred odšťavením je potrebné listy opláchnuť pod tečúcou vodou. Následne listy osušte, odrežte ich spodky a rozmixujte. Po oddelení dužiny od tekutiny šťavu okamžite skonzumujte. Pri spracovaní je často na povrchu nápoja prítomná pena.

späť
Tvorba www stránok: www.nainternete.sk